Instagram Facebook
Mi az a locker?

Mi az a locker?

Általánosan kijelenthető, hogy a legtöbb műszaki szakterületen az "eredeti" szakszavak, szakkifejezések angol nyelven születnek. Ezek közül számos kifejezést a magyar nyelvben is eredeti angol formájában használunk, mert nincs rá megfelelő magyar szó, amely kellően árnyaltan adná vissza a jelentését. Pl. joystick, file, pendrive.

 

A locker is ilyen kifejezés. Sokat gondolkoztunk rajta, hogyan is fordíthatnánk le.

 

Az eredeti angol definíció szerint a locker egy kis méretű, zárható szekrény vagy rekesz (compartment), amelyből egy helyen jellemzően nagyobb mennyiséget használnak.

 

Efféle megoldásra korábban is léteztek már magyar "megfelelők". Ezek egyike az "értékmegőrző szekrény". Ez viszont már egy régebben "forgalomban lévő" meghatározás, amelyhez számos olyan tulajdonságot társítunk, amely a mi locker-einkre nem jellemző. Amikor kimondjuk azt, hogy értékmegőrző szekrény, akkor leginkább egy pályaudvari kulcsos csomagmegőrző szekrényt képzelünk el magunk előtt. Ez pedig sem a felhasználás helyét, sem a működtetés módját illetően nem feleltethető meg egy modern locker-rel.

 

A magyar változat lehetne még pl. "zárható szekrény" is. Ez viszont túl általános és tudat alatt valahol ehhez is a kulcsos működtetést kapcsoljuk, mert maga a „zár” szó valahogy összenőtt a zárat nyitó kulccsal.

 

A mi értelmezésünkben a locker személyes tárgyak tárolására használt szekrény, amely zárható, de nem feltétlenül (hagyományos mechanikus) kulccsal. Általában egy szekrénytest (korpusz) belül több részre van osztva, amelyeknek az ajtaja egymástól függetlenül nyitható. A nyitás-zárás pedig nem mechanikus kulccsal, hanem RFID (rádió frekvenciás) azonosítástechnikával történik. Ehhez egy azonosítóeszköz (credential) szükséges, ami lehet egy belépőkártya, csuklópánt vagy egy okos-eszköz.

 

A felhasználás módjától függően előfordulhat, hogy egy adott locker-t mindig ugyanaz a felhasználó használ, de fennállhat olyan eset is, hogy az egyik nap (vagy az egyik órában) még egy bizonyos valaki, következő nap (vagy következő órában) pedig már más valaki tárolja a holmiját ugyanabban a locker-ben.

 

A locker-ek jellemzően közösségi használatúak. Ez lehet egy szabadidős létesítmény (pl. aquapark, uszoda, korcsolyapálya, fitness terem), ahol az átöltözéshez vesszük igénybe a tárolófunkciót. Hasonló felhasználási terület egy wellness hotel medence- vagy szauna részlege, ahol a szállodai szobakártyát használhatjuk a személyes tárgyaink tárolására alkalmas szekrényhez. Egy modern könyvtárban, ahol az olvasójegyet már chipkártya formátumban adják ki, szintén praktikus megoldás lehet egy locker tömb, ahol táskát, ruhát, esernyőt helyezhetünk el a könyvtárlátogatás idejére. Az amerikai filmekben már az általános iskolákban is alapfelszereltség a locker, ahová a diákok a személyes dolgaikat, tanszereiket helyezik el, és mindig csak az adott órára szükséges könyveket viszik magukkal.

 

Olyan nagyvállalatoknál, ahol sok munkavállaló dolgozik és munkakezdéskor, illetve munkavégzés után átöltözés szükséges – pl. egészségügyi intézmény, gyógyszergyár – a locker elengedhetetlen berendezési tárgy.

 

Nagyteres irodákban, ahol a home office munkavégzés standard módszernek számít, a munkaasztalok száma mindig (lényegesen) kevesebb, mint a dolgozók létszáma. Ilyen esetben nincs „személyes” munkaállomás: nagy eséllyel egész más asztalhoz ül le a munkatárs két egymás utáni bent töltött munkanapján. Személyes tárgyak asztalközeli tárolására alkalmas görgős konténert az ilyen irodákban nem használnak. A locker-ek töltik be a központi tárolási funkciót: tömbökben elhelyezve, az irodatér megfelelő térszervezésébe illesztve szolgálják ki a felhasználókat. A munkatársak itt helyezhetik el személyes tárgyaikat, illetve a munkavégzéshez szükséges irataikat, eszközeiket.

 

Ha felidézzük egy kedvenc bűnügyi vagy sci-fi filmünket, abban biztosan láttunk már olyan megoldást, amikor egy zárat (ajtót) nem kulccsal, hanem valami szofisztikáltabb eszközzel nyitottak ki. Lehet ez számkombináció, ujjlenyomat, scannel-t retina vagy akár egy belépőkártya, netán valamilyen okos-eszköz. És ha belegondolunk, hogy ma már egyre több gépjármű rendelkezik „keyless go” indítással, akkor beláthatjuk, hogy a hagyományos mechanikus kulcs csak egy a lehetséges technikai eszközök közül.

 

Számoljuk meg hány kulcsot is használunk! Lakásajtó, garázs, tároló, postaláda, nyaraló, autó, motor, biciklizár… Miért kellene még egy? Ha van már egy eszközünk – pl. egy belépőkártya – amely alkalmas arra, hogy szekrényzárhoz is használjuk, akkor miért ne tegyük ezt? A sok kulcs közül mindig keresni a megfelelőt, ha elveszik vagy beletörik, akkor pótolni – mind olyan stressztényezők, amelyek kiiktathatók. Persze a belépőkártya is elveszhet, de arra talán jobban ügyel a dolgozó, mert ha az nincs meg, akkor már be sem jut a munkahelyére. Egy kártya pillanatok alatt újraprogramozható, míg a megadott kódszámú kulcs pótlása napokba is telhet, a beletört darab kioperálásáról nem is beszélve.

 

Az Office and Lockers Kft által forgalmazott Gantner elektronikus locker zárak megbízható, egyszerűen kezelhető, karbantartást nem igénylő megoldást kínálnak. A műszaki igényektől és a költségvetési keretektől függően az elemes működtetésű offline záraktól a vállalatirányitási rendszer HR-moduljával összekapcsolt hálózati online rendszerig számtalan konstrukció kialakítható.

 

A locker.hu weboldalon a Gantner zárakról megtalálható egy-egy rövid bemutató anyag. Amennyiben érdekes a téma, és új beruházási vagy fejlesztési koncepcióba illeszkedik ez a műszaki megoldás – állunk rendelkezésre.